GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Wist u dat creosoot een teerachtige substantie is die zich ophoopt in schoorstenen en uiterst brandbaar is? Deze stof is een frequente boosdoener achter schoorsteenbranden. Het is daarom van cruciaal belang om uw schoorsteen regelmatig te laten inspecteren op creosootvorming.

Het verwijderen van een aanzienlijke hoeveelheid creosoot uit een schoorsteen is verre van een eenvoudige klus. Het is geen kwestie van even snel wegborstelen met een gewone borstel.

Voor een grondige reiniging van deze teerachtige laag is een gespecialiseerde aanpak vereist, waarbij specifieke technieken worden toegepast om de binnenkant van de schoorsteen effectief te behandelen.

Een teken dat uw schoorsteen mogelijk gereinigd moet worden, is wanneer de rook die eruit komt niet helder wit is. Een professionele schoorsteenveger kan tijdens het schoonmaken vaststellen of er sprake is van creosootvorming. Dit gebeurt doorgaans wanneer tijdens het vegen klonten creosoot naar beneden vallen.

Heeft u te maken met een creosootprobleem? Aarzel dan niet om direct contact op te nemen met Schoorsteenveger Hillegom via 0252 202 856. Onze deskundigen staan klaar om hulp te bieden en de creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot ontstaat als gevolg van een onvolledige verbranding van hout. Dit kan gebeuren door het verbranden van nog vochtig hout of het gebruik van ongeschikte houtsoorten. Een belangrijk detail om te onthouden is dat creosoot begint te vormen zodra de temperatuur van de rookgassen in de schoorsteen onder de 120 graden Celsius daalt.

Een ander kritiek punt is dat lekkages in het rookkanaal de vorming van creosoot kunnen bevorderen. Lekkages leiden tot de inname van koude lucht in de schoorsteen, waardoor de rookgassen sneller afkoelen. Dit versnelt de hechting van roetdeeltjes aan de schoorsteenwand, wat resulteert in de ophoping van creosoot.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Het voorkomen van creosootophoping in uw schoorsteen is van het grootste belang. Een effectieve manier om dit te doen, is ervoor te zorgen dat de temperatuur van de rookgassen voortdurend hoog blijft. Dit kunt u bereiken door de zogenaamde Zwitserse stookmethode toe te passen.

Daarnaast is het essentieel om op een verantwoorde manier te stoken. Dit betekent dat u het juiste type hout gebruikt voor uw kachel of open haard, en dat dit hout goed is gedroogd.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Om verantwoord te stoken, is het noodzakelijk dat het vochtgehalte van het hout minder dan 15% bedraagt. Het is dan ook aan te raden om hout te gebruiken dat al enkele dagen heeft kunnen drogen. De toepassing van de Zwitserse stookmethode kan ook bijdragen aan een optimale verbranding.

Zorg ervoor dat u constant met hoge temperaturen stookt om een volledige verbranding te garanderen. Door regelmatig hout toe te voegen, kunt u de rookgastemperatuur boven de 120 graden houden.

Overweeg het gebruik van een rookgasthermometer om de temperatuur nauwlettend in de gaten te houden en zo creosootvorming te voorkomen.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Bij het gebruik van een open haard of kachel speelt de selectie van het juiste hout een cruciale rol. Maar welke houtsoorten zijn het meest geschikt om te zorgen voor een efficiënte verbranding en maximale warmteopbrengst?

Wanneer u snelle ontbranding en directe warmte wenst, is Naaldhout een uitstekende optie. Dit zachthout brandt snel en geeft aanzienlijke warmte af. Het kan echter wat meer roet produceren tijdens verbranding. Het is dus verstandig om over te schakelen naar hardhout zodra het vuur goed brandt.

Beukenhout, veelvuldig gebruikt in Nederland, behoort tot de topkeuzes onder de hardere houtsoorten. Het staat bekend om zijn snelle droogtijd en het gemak waarmee het vlam vat. Bovendien creëert het een helder en aantrekkelijk vuur dat zowel warmte als ambiance biedt.

Eikenhout, hoewel populair bij haardliefhebbers, vereist enige voorzichtigheid. Dit houttype heeft een aanzienlijke droogtijd nodig – vaak enkele jaren – om het vochtgehalte onder de 15% te brengen. Wanneer het vochtig is, kan het langzaam branden en knetterende vlammen produceren, wat minder geschikt is voor bepaalde haarden of kachels.

Voor eigenaren van speksteenkachels is Elzenhout een voorkeursoptie. Dit hout brandt niet alleen sneller maar zorgt ook voor een snelle warmteafgifte, wat het opwarmproces van de speksteen versnelt. Bovendien heeft het vuur een aantrekkelijke lichte kleur.

Berkenhout wordt gewaardeerd om zijn esthetische eigenschappen. Wanneer het gedroogd is, krijgt het een kenmerkende grijze tint die er prachtig uitziet in open haarden of kachels. Daarnaast heeft het de eigenschap van langzame verbranding, een hoge warmteafgifte en een schone verbranding.

Er zijn echter bepaalde houtsoorten die minder geschikt zijn voor verbranding in open haarden of kachels, omwille van verschillende redenen zoals de productie van roet of potentieel gevaarlijke dampen. Het is raadzaam om weg te blijven van:

 • vuren
 • grenen
 • kastanjehout
 • populierenhout
 • pallethout
 • Elk type behandeld hout, zoals geteerd, geverfd, geïmpregneerd, spaanplaat (deze kunnen schadelijke stoffen afgeven tijdens verbranding)

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Hillegom? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Hillegom.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Hillegom.

Werkwijze Schoorsteenveger Hillegom

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Hillegom via 0252 202 856. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Hillegom op 0252 202 856.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Hillegom via 0252 202 856.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Hillegom via 0252 202 856.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Hillegom

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Hillegom heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Hillegom

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Hillegom

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Hillegom nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Hillegom

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Hillegom mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Hillegom

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button